Bejelentkezés

fp-icons2fp-icons2-fb

MENÜPONTOK

ad1

2 új szabály a hitelezésben!

Jövőre az MNB két új szabállyal módosítana a magyar hitelezési piac eddigi gyakorlatán. Az egyik, hogy pontosan mekkora jövedelem kell a hitelfelvételhez, a másik, hogy maxmimum mekkora hitelösszeget vehet fel a hitelfedezeti értékhez képest.

 Az új szabályozás alapvetően két fő pillérből áll:

1. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. ( A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell)

A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be. A jövőben csak a bevallott, legális jövedelem mellett lehet hitelt felvenni.  A jövő évtől felvett új forinthitelek esetében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmű ügyfelek esetében, - 400 ezer forint nettó jövedelem felett pedig - a 60 százalékot. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

2. A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek) a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan - egy esetleges árfolyam-leértékelődés negatív hatásait ellensúlyozva - sokkal szigorúbb JTM korlátok kerültek előírásra: 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmű ügyfelek esetében 30 és 15 százalék. 

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Bizonytalan...

ingatlana forgalmi értékében?
Kérje munkatársunk segítségét!

Kattinson ide!

Szavazás

Segítsen tovább tökéletesíteni weblapunk, cserébe ajándékkal jutalmazzuk!

Szavazok!

Hírlevél

E - Valutaváltó

Mit váltunk:
Mennyit:
Mire váltunk:
Eredmény:

Teszt

Teszt