Bejelentkezés

fp-icons2fp-icons2-fb

MENÜPONTOK

ad1

Önerő, vagy sem...?? CSOK dilemmák.

Miért is érdekes a kérdés? Egy MNB rendelet szerint, ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség mértéke a hitelkérelem elbírálásakor nem lépheti túl az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Tehát, a kérdés az, hogy a bankok CSOK összegét, - ami egyébként egy vissza nem térítendő támogatás – betudják-e ebbe a 80%-os terhelhetőségbe vagy sem? Ha igen, akkor minimum 20% saját erő szükséges egy lakásvásárláshoz, ha pedig nem, akkor akár önerő nélkül, csak CSOK-ból és lakásvásárlási hitelből is létrejöhet a saját otthon vásárlás.

Volt olyan bank, aki az utolsó órákban változtatta meg nézőpontját e kérdésben, ill. véleményünk szerint, lesz olyan is aki még ezt követően fog változtatni....Nem mindegy tehát, hogy kit választunk, hogy készülünk fel az ingatlanvásárlásra. Emellett, különbséget kell tenni ha meglévő, vagy ha vállalt gyermek(ek) után szeretnénk igénybe venni a támogatást, főleg, ha azt saját erőnek szándékozunk betudni hiteligényléskor. A megkérdezett banki partnereink többsége önerőként veszi figyelembe a meglévő gyermekek után adható támogatás összegét, tehát nem számítódik bele az ingatlan max. 80%-os terhelhetőségbe. Ez azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család egy 70nm-es ingatlant szeretne 10 millió forintos vételár mellett vásárolni - és a jövedelemfedezettség is megfelelő- , akkor alapban 1 millió forint CSOK-ra jogosultak. Normál esetben, erre az ingatlanra a bank 8 millió forint lakásvásárlási hitelt ad, amelyet kiegészítve az 1 milliós támogatással, már csak 1 millió forint készpénzre van szükség, hogy a teljes vételárat megfizessék.

Megelőlegező CSOK ( MCSOK) esetén viszont a legtöbb pénzintézet teherként tekint a vállalt gyermek(ek) után járó támogatás összegére, azaz beleszámítja a 80%-os terhelhetőségbe. ( van olyan banki parnerünk is, ahol ez nem így történik..) Az alábbi ábrán szemléltetjük, hogy néz ki a forrásösszetétel az MCSOK esetében ott, ahol nem számít bele a 80% terlhelhetőségbe ( "A" Bank) és hogy néz ott, ahol beszámítják. ( "B" Bank)

mcsok kép

A példa jól mutatja, hogy míg „B" esetben, amikor teherként számolunk a CSOK-kal, nagyobb összegű készpénzre van szükség, mint az „A" esetben, amikor a CSOK önerőnek minősül.

Figyelem! A 80%-os finanszírozás lehetősége a fedezeti ingatlan forgalmi értékére vetítve nem automatikus, sok esetben a hitelbírálat eredményétől függ, tehát egyes bankoknál ez alapján döntik el, hogy az ingatlan értékéhez viszonyítva mekkora összegű lakáshitelre lehet jogosult! Ha ez alapján csak kisebb összegre hitelképes, akkor – a CSOK összegétől függetlenül – több készpénzzel kell rendelkezni. A szükséges önerő készpénz hiányában plusz ingatlanfedezet – például szülői ingatlan – bevonásával is pótolható.

 

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Bizonytalan...

ingatlana forgalmi értékében?
Kérje munkatársunk segítségét!

Kattinson ide!

Szavazás

Segítsen tovább tökéletesíteni weblapunk, cserébe ajándékkal jutalmazzuk!

Szavazok!

Hírlevél

E - Valutaváltó

Mit váltunk:
Mennyit:
Mire váltunk:
Eredmény:

Teszt

Teszt