Bejelentkezés

fp-icons2fp-icons2-fb

MENÜPONTOK

ad1

Építkezni szeretne? Hitel felvételén töri a fejét?

Nincs tisztában a lehetőségekkel? Alábbi cikkünk remélhetőleg segít az értelmezésben és azután bátran vág neki a hiteligénylésnek, vagy további kérdésével szakértőinkhez fordul. Az építési hitelek két fajtáját különböztetjük meg alapvetően: 1. kamattámogatásos, 2. piaci kamatozású. A kettő között a különbség a kamatszámításban van, ui. jogosultságtól függően, 5 vagy 20 éven ( támogatási időszak) keresztül az állam kamattámogatás formájában járul hozzá a törlesztéshez, amely időszak lejártát követően pedig az akutális piaci kamatszint lesz a mérvadó. Ez a kamattámogatásos konstrukció. A piaci konstrukcióknál mindig az aktuálisan érvényes kamatszintek és periódusok alapján történik a törlesztés.

Fontos viszont kiemelni, hogy a kamattámogatott hitelek szigorúbb feltétel és követelményrendszer alapján igényelhetők, mint a piaci társai. ( pl. számlabemutatási kötelezettség van)

Sajátosságok

Az elérhető építési hitelek nagysága az igénylő(k) jövedelmi helyzetétől és a építendő lakóingatlan várható piaci értékétől függ elsősorban. A felvehető építési hitel felső határa a várhatő jövőbeni érték 80%-ától nem lehet magasabb. Az építési hitelek sajátossága, hogy nem egy összegben, hanem szakaszosan történik a hitelfolyósítás. Természetsen a saját erő felhasználást követően, a műszaki szakértő szemléjét követően indulhat csak el  a banki folyósítás. Általában , 40-50-10 % ütemezés mellett történik a folyósítás, de ettől egyes bankok eltérhetnek. Törlesztési kötelezettség mindig csak a kifolyósított hitelösszegnek megfelelően merül fel.

Mekkora készültséget kell elérni a hitel első részletének folyósításáig?

Az építési hitelek igénylésekor egy - műszaki ellenőr által is elfogadott-  költségvetést kell benyújtani az építési munkálatokról, a költségvetés összegét le kell fedni a saját erővel és a hitellel. Ez alapján megállapítható, hogy az adott összegű saját erő hány százalékot jelent készültségi fokban, s az milyen konkrét munkálatokat foglal magába. Ha pl. egy 22Mió HUF összegre szóló építési költségvetéssel rendelkezik, amelyhez 9Mió HUF önerő (kp) párosul, akkor cca. 40% készültségi fokon áll a kivitelezés, ami azt jelenti, hogy tető alatt van az épület. Minden folyósítás előtt műszaki szakértő ellenőrzi a készültségi fokot. Nagyon fontos, hogy a költségvetést jól " kalibrálják", mert ha elfogy a forrás ( saját erő+hitel) a használatbavételi engedély megszerzéséig, akkor nagyon nehéz lesz továbblépni a folyamatban. Pótköltségvetést nem minden bank fogad el.

Milyen dokumentumokra van szükség?

Az egyébként szokásos dokumentumokon felül, a bank az alábbi dokumentumok benyújtását is kéri:

  • Építési engedély (jogerőre emelkedett)
  • Műszaki tervdokumentáció
  • Költségvetés, melyet a kivitelező készített el

Kérje személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkat amelyben az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő termékekről, az aktuális kondíciókról és az igénylés során felmerülő járulékos költségekről is tájékozódhat.

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Bizonytalan...

ingatlana forgalmi értékében?
Kérje munkatársunk segítségét!

Kattinson ide!

Szavazás

Segítsen tovább tökéletesíteni weblapunk, cserébe ajándékkal jutalmazzuk!

Szavazok!

Hírlevél

E - Valutaváltó

Mit váltunk:
Mennyit:
Mire váltunk:
Eredmény:

Teszt

Teszt