Bejelentkezés

fp-icons2fp-icons2-fb

MENÜPONTOK

ad1

CSOK, OTK változások összefoglaló!!

A 16/2016. (II.10) és a 17/2016. (II.10) számú, azaz az új és a használt lakásokhoz igényelhető lakáscélú támogatásokat szabályozó kormányrendeletek, illetve az Otthonteremtési Kamattámogatott hiteleket (OTK) szabályozó 341/2011. (XII. 29.) kormányrendelethez kapcsolódóan kapott értelmező és iránymutató jogalkotói, hatósági állásfoglalások miatti az alábbi változások kerültek átvezetésre.

Hátralévő bekerülési költség

16/2016. (II.10.) Kormányrendelet szerinti 2017.01.01. után benyújtott támogatási kérelmek esetében az építkezés készültségi fokának megfelelő, az építkezés költségvetéséből még hátralévő bekerülési költségre igényelhetőek.
Azaz az értékbecsléskor megállapított készültségi fok szerinti állapot utáni bekerülési költségekre igényelhető a támogatás. (Pl: 60%-os készültséget állapít meg a becslő, így csak a hátralévő 40% bekerülési költségekre igényelheti az ügyfél a támogatást.)
Ez azt is jelenti, hogy az igényléskor még nem kivitelezett munkálatokra igényelhető a támogatás és az igénylés időpontjában már kivitelezett munkálatok vonatkozásában kiállított, de még pénzügyileg nem teljesített számla nem számíthat bele az építési költségvetés támogatással finanszírozott költségeibe.
Az építési telek vásárlásához az adó-visszatérítési támogatás abban az esetben igényelhető, hogy az igénylő építési szándékát már az építési telek vásárlásához az adó-visszatérítési támogatás igénylésekor építési engedéllyel vagy annak megfelelő hatósági igazolásokkal igazolja és vállalja a teljes építési költségvetés legalább 70%-áról történő számlabemutatási kötelezettség teljesítését.

Eltartott nagykorú gyermek

A gyermek igénylőhöz, támogatott személyhez való kapcsolatát több szempontból szükséges vizsgálni. Az egyik ilyen követelmény a közös háztartásban élés. A gyermeknek az igénylővel közös háztartásban kell élnie.
Közös háztartásban élésnek az minősül, ha azonos az állandó vagy tartózkodási helyük.
Nagykorú gyermek esetén az igénylőknek nyilatkozni szükséges, hogy a gyermek a háztartásukban él, és nem rendelkezik olyan jövedelemmel, hogy önállóan háztartást vezessen.

Egylakásos lakóépület

Az állásfoglalás szerint az egylakásos lakóépület fogalma változott. Ennek megfelelően szükséges figyelembe venni a minimális hasznos alapterületet a családok otthonteremtési kedvezménye esetén.
Egylakásos lakóépületnek kell tekinteni a következő épületeket melyek a következő paramétereknek megfelelnek:
a) szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magában foglaló lakóépület, amely
b) ikerház vagy sorház, melynél minden lakás önálló tető-és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.
Azaz az olyan ikerház vagy sorház mely önálló tetőszerkezettel bejárattal és szerkezetileg a falazata is önálló ezeket a „lakásokat" egylakásos lakóépületnek (háznak) lehet tekinteni.

Megelőlegező kölcsön levonása, korábban igénybe vett támogatások

A családi otthonteremtési kedvezmény összegéből – a lakáscél megvalósulására tekintettel - le kell vonni a megelőlegező kölcsön összegét még abban az esetben is, ha a gyermekvállalás nem teljesítése miatt a megelőlegező kölcsön visszafizetésre került.
Amennyiben az igénylő korábbi házas/élettársi kapcsolata során a kedvezményt igénybe vette, majd új féllel létesített élettársi kapcsolatot, úgy hogy a korábban igénybevett támogatási összeg felét szükséges figyelembe venni az összeg számításánál.

Bekerülési költség

A szakmai állásfoglalás pontosította, hogy mely tételeket lehet figyelembe venni a bekerülési költség meghatározásánál. Ennek figyelembe vételével szükséges a banki formanyomtatványon benyújtott költségvetési tervet kitölteni. (Ami eltérhet az igénylő és a kivitelező között megkötött generálkivitelezői szerződésben rögzített költségvetéstől.)
Nem számíthatók be a következő tételek a bekerülési költségvetésbe: beépített konyhabútor, gardróbszekrény, fürdőszoba bútor, egyéb helységek polcozása, világító testek, medence, kerti tó, riasztórendszer, összerakható elemekből álló garázs
Ami beszámítható a költségvetésbe: fürdőszobai és konyhai szaniterek, villanykapcsolók, konnektorok, kaputelefonok, antenna csatlakozók, redőny, szúnyogháló, napelem, napkollektor, hőszivattyús fűtési rendszer, közterületi ivóvíz és csatorna hiánya esetén, fúrt kút és OTÉK szerinti szennyvízkezelő rendszer.

Lakáscéltól eltérő használat

A rendeletek alapján amennyiben a támogatási céllal érintett ingatlant lakáscéltól eltérően használják, akkor a támogatott személyeknek a családok otthonteremtési kedvezményét vissza kell fizetnie. Lakáscéltól történő eltérő hasznosításnak minősül, ha a támogatás alapjául szolgáló lakást vállalkozási tevékenység céljára hasznosítják, így a lakás a vállalkozás székhelyül sem szolgálhat.
A támogatás igénylésekor nyilatkozni szükséges az igénylőknek az ingatlan vállalkozási célra történő használatáról.

Lakástulajdon elidegenítése

A használt lakás vásárlására igénybe vett CSOK alkalmazása során a lakáscélon kívül egyéb lakással való rendelkezés kizáró feltétel ( többlet lakástulajdon vizsgálata), valamint a beforgatási kötelezettségnél figyelembe szükséges venni az értékesített ingatlant.
Az érintett lakás nem minősül értékesítettnek amíg az ingatlan-nyilvántartás szerint a kérelmező tulajdonát képezi, azaz míg határozattal nem törli a Földhivatal a tulajdonost.

 

Kérdés esetén forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Bekerülési költség

 

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Bizonytalan...

ingatlana forgalmi értékében?
Kérje munkatársunk segítségét!

Kattinson ide!

Szavazás

Segítsen tovább tökéletesíteni weblapunk, cserébe ajándékkal jutalmazzuk!

Szavazok!

Hírlevél

E - Valutaváltó

Mit váltunk:
Mennyit:
Mire váltunk:
Eredmény:

Teszt

Teszt