Bizarr csontevő férgek éltek a Földközi-tengerben

Csontevo féreg. Már a dinoszauruszok korában jelen voltak a csontevő férgek - Csontevo fereg

Kivételes kísérletet hajtottak végre a Mexikói-öbölben.

csontevo féreg

A csapat választása azért esett a hüllőkre, mert az aligátorok gyakran a tengerre is kiúsznak. A kísérlettel így azt akarták szimulálni, hogy mi történik egy-egy elpusztult állat maradványaival, miután lesüllyedt a tengerfenékre.

A kutatók abban reménykedtek, hogy különleges élőlényeket láthatnak majd a maradványoknál. A hónapokon át tartó kutatásban a szakértők folyamatosan vizsgálták a tetemek bomlását.

Bizarr csontevő férgek nyomait fedezték fel hárommillió éves fosszilizálódott bálnacsontokban, amelyek Olaszországban, Toscanában kerültek elő, és ez az első lelet, amely arról tanúskodik, hogy az Osedax nemzetséghez tartozó fajok jelen voltak csontevo féreg Földközi-tengerben. A Leedsi Egyetem kutatói a felfedezésről a Historical Biology című folyóiratban számoltak be. Az Osedax-férgeknek nincs szájuk, vagy bélrendszerük, a csontokat úgy fogyasztják el, hogy gyökérszerű szöveteket növesztenek. Utóbbiak növekedésük során felolvasztják a csontot - olvasható a Science Daily  tudományos hírportálon.

A dögevők két napon belül megjelentek az aligátoroknál, 51 nap alatt pedig eltüntették a lágy szöveteket. Az aligátorok környékén különböző élőlényeket figyeltek meg, így például rákokat, az egyik legizgalmasabb felfedezés azonban férgekhez kötődik — írja a CNN.

Hozzászólások

A csapat ugyanis első alkalommal azonosított csontevő férgeket a térségben, a kutatók szerint egy új fajról van szó.

A férgek valóságos foltokat alakítottak ki az aligátorok csontjain, különösen a gerincoszlopon.

csontevo féreg

Az új faj az Osedax nemzetségbe csontevo féreg. A Mexikói-öbölben csontevo féreg először hajtottak végre hasonló kísérletet.

termeszetes parazita gyogymodok

Néhány éve szarvasmarhák tetemeit engedték le, akkor azonban nem láttak férgeket a maradványok körül. A csapat ennek ellenére úgy gondolja, hogy a csontevő állatok nem csak aligátorokkal táplálkoznak.

bélparaziták embereken kezelő gyógyszerek