Élet és tudomány - A galandféreg, a pocok és a szürkemarha

Fajspecifikus paraziták

fajspecifikus paraziták mit inni enterobiosis kal

Kifejezetten megállapít olyan szabályokat, amelyek kutyáknak, macskáknak és görényeknek a tagállamokba történő nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozik, és szükség szerint rendelkezik olyan megelőző egészségügyi intézkedésekről, amelyeket felhatalmazáson alapuló aktussal kell elfogadni a fajspecifikus paraziták az állatok mozgásával terjedő, a veszettségtől különböző betegségek elleni védekezés céljából.

Ezeket az intézkedéseket tudományosan indokolni kell, és arányosaknak kell lenniük az említett betegségek ilyen mozgás révén fajspecifikus paraziták terjedésének kockázataival. Ahol a betegség megtelepszik, ott Európában a parazita jellemző átviteli ciklusa a vadon élő állatokon fajspecifikus paraziták vadon élő húsevők a végleges gazdák, és néhány emlős faj, főleg a kistestű rágcsálók a fajspecifikus paraziták, amelyek úgy fertőződnek meg, hogy lenyelik a végleges gazdák által a környezetbe ürített ürülékkel fajspecifikus paraziták petéket.

Mint lehetséges végleges gazda, és az emberekkel való szoros kapcsolat miatt, a kutyák fertőzésforrást jelenthetnek az ember számára, valamint szennyező forrást a környezetre, beleértve a természetes akadályok mögött elhelyezkedő parazitamentes területeket is.

fajspecifikus paraziták

Nincs beszámoló arról, hogy a görények végleges gazdák lennének, és a macskák részvétele az fajspecifikus paraziták ciklusban a jelenlegi ismeretek szerint kétséges. A betegség egyre növekvő elterjedtsége a vadon élő állatok körében és ezzel párhuzamosan az emberek között Európa egyes részeiben komoly gondot okoz fajspecifikus paraziták közegészségügyi hatóságok számára számos tagállamban.

Az EFSA úgy véli, hogy a parazita életciklusa szempontjából a kutyák epidemiológiai szerepe endémiás környezetben korlátozott jelentőségű.

Tudja-e, melyik az élővilág leghosszabb állata?

Az újrafertőződés megelőzése érdekében az ilyen kezelést lehetőség szerint közvetlenül a parazitamentes területre történő belépés előtt kell alkalmazni. A kezelés után azonban legalább 24 órás várakozási idő szükséges, hogy a megmaradt fertőzőképes peték ne a parazitamentes területen hulljanak ki a környezetbe.

fajspecifikus paraziták mitokondriumok a kerek féreg bélsejtjeiben

Mivel az említett rendelet Indokolt ezért fajspecifikus paraziták ilyen kockázatokat úgy csökkenteni, hogy az e rendeletben meghatározott megelőző egészségügyi intézkedéseket olyan tagállamokba vagy területrészekre belépő kutyák nem kereskedelmi célú mozgására alkalmazzák, ahol még nem regisztráltak fertőzést, nevezetesen az e rendelet I. Az említett irányelv Ennek megfelelően e tagországok számára meg kell engedni, hogy A rendeletnek ezért meg kell határoznia azokat a feltételeket, amelyekkel eltérések engedélyezhetők abban az esetben, ha a kutyák a megelőző egészségügyi intézkedések alkalmazását követően 28 napnál kevesebb ideig tartózkodnak az e rendelet I.