Plutyka leves
Tartalom
A pörkölthöz, a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már plutyka leves így vásároljuk meg. A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.
Válasszon települést!
A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával, aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt köménnyel és fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább percig csendesen rotyogtatjuk tehát pörköltalapot készítünk.
A felkockázott húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük.
Közben a kelkáposztát, megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk, majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi egész köménnyel ízesítjük.
Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is, de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.
Amíg a káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk. A lisztből, egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel, keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul.
A fokhagymás rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele, illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon. A főzés végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez plutyka leves fakultatív.