Milyen bélférgek kerülhetnek szervezetünkbe?

Rak galandféreg. Meghalt egy HIV-fertőzött, mert rákos lett egy benne élő féreg

helmifag gyógyítja a parazitákat

Támogass te is! Egy kolumbiai ember tüdődaganatának nagyon szokatlan oka volt: a belsejében növekvő tömeg nem emberi sejtekből származott, hanem egy galandféregből, amely benne élt.

rak galandféreg fokhagyma bélféreg

Ez az első megfigyelt eset, hogy valaki azért lett beteg, mert a parazita rákos lett benne. A férfi HIV-es is volt, ami gyengítette az immunrendszerét, és valószínűleg szerepet játszott abban, hogy a parazita rákot kapott.

gyomor helminták kezelése gyógyszerek a paraziták es férgek ellen

Az eset valószínűleg nagyon ritka, de rak galandféreg kutatók szerint a HIV és a galandférgek is több millió embert érintenek a világban, így lehet, hogy sok eset nincs dokumentálva. A 41 éves férfi először akkor ment orvoshoz, amikor belázasodott, köhögött és fogyott több hónapon át.

Orsóféreg a májban

A CT-n daganatot lehetett látni a tüdőben és a nyirokcsomókon, de a biopszia furcsa eredményt hozott. Mikroszkóp alatt rak galandféreg, hogy a sejtek rákosak, de nem voltak emberiek: tízszer kisebbek voltak, mint az emberi rákos sejtek.

rak galandféreg

Több teszt után sikerült kimutatni a H. Az eredmény azért is meglepő, mert sejtek nem úgy néztek ki, mint amik egy galandféregből származnak — további tesztek viszont ezt bizonyították.

rak galandféreg leggyakoribb fulbetegsegek

A kutatók szerint a HIV miatt tudott a galandféreg növekedni, anélkül, hogy az immunrendszer közbeavatkozott volna, mutációk alakultak ki, és így lett rákos. A férfi 72 órával azután meghalt, hogy a kutatóknak sikerült megállapítaniuk daganatainak valódi okát.

Nagy László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő.

Az esetről szóló tanulmány a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.