Szúnyogok és szívférgesség

Szivfereg kepek

férgek emberi fajok kezelése

A szúnyogok nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is.

A fertőzés a kutyák, a macskák és a vadászgörények esetében is végzetes kimenetelű lehet.

szivfereg kepek

A gazdiknak érdemes odafigyelniük, hogy biztonságban tudhassák kedvenceiket és saját magukat! Szív - a kép illusztráció Szív - a kép illusztrációForrás: pixabay.

Tartalomjegyzék

A konferencián a szívférgesség témakörét járták körbe a legnevesebb szakértők segítségével. Az utóbbi évben az állatorvosok azzal szembesültek, hogy a bőrférgesség mellett — amely hazánkban már régóta felütötte a fejét - a szívférgességgel is számolni kell.

A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek új gyógyszerek a helminták ellen. Az első hónap tünetmentes: ekkor fejlődnek ki a férgek. A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is.

 1. PetCity Állatorvosi rendelő - Kecskemét - Szívféreg szûrés (ELISA)
 2. Halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat a szúnyogok terjesztette szívféreg Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége!
 3. A szívférgesség előfordulása kutyákban Magyarországon - Felelős Állattartás
 4. Emberre is veszélyes a kutyákat támadó trópusi féreg | hu
 5. Szívférgesség – Wikipédia
 6. Szúnyogok és szívférgesség - Ecolounge
 7. Belfereg a szervezetben
 8. Kutya féreghajtó gyógyszer

Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták évig is élhetnek a kedvencek testében és a kifejlett férgek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek!

Szúnyog Forrás: pixabay.

 • Embert nem öl a szívféreg Molnár Orsolya
 • Mit jelent a giardiasis?
 • A szörnyek bennem találkoznak a parazitákkal
 • Szívférgesség tünetei és megelőzése Energyvet állatgyógyászati szerekkel

Lukács Zoltán kisállat klinikus szakállatorvos. A beteg állat kezelése egyébként is kockázatos és az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

holoparasites meghatározása parazitak

A szívférgesség és a bőrférgesség is komoly probléma, mivel a betegségért felelős paraziták az ember egészségét is veszélyeztetik. A humán megbetegedések ugyan nem halálos kimenetelűek - mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen - de a szívféreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok mellkasi röntgenen más elváltozásnak tűnhetnek, megnehezítve a helyes diagnózist.

 • Pinworm lárva stádium
 • Embert nem öl a szívféreg
 • Szúnyog-frász : Szívférgesség, bőrférgesség

A bőrféreg — amely a szívféregnél is gyakrabban fordul elő és szintén a szúnyogok terjesztik - még nagyobb problémát okozhat az embereknél. Nem csak a bőr alatt képezhet csomókat, szivfereg kepek a szembe is eljuthat, ahol esetenként még látászavart is eredményezhet.

A pinworms felnőtteknél okoz

A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni. Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése elsődleges, közegészségügyi jelentőséggel bír.

Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e. Ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később évente elvégeztetni.

Szívférgesség megelőzése

Negatív vizsgálati eredmény birtokában szivfereg kepek szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni, a további mentesség fenntartása érdekében. Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek néznénk elébe, melyet mindenképpen szivfereg kepek lenne inkább megelőzni, ezzel mind a kutya, mind a gazdi elkerülheti a féregfertőzés kialakulásának kockázatát.

Szivfereg kepek eredeti sajtóközlemény itt érhető el.

parazitaellenes modern gyógyszerek gyógyszer az emberi test élősködői ellen