Vandra Attila : Őseinkről mesél(ne) a vérfarkas

Toportyanfereg jelentese. Kvízkérdések

toportyanfereg jelentese a gyermek petesejtében féreg van

Egy totemállat szelídebb néven való emlegetése több népnél is szalagféreg fejét. A törökségi nyelvek közé tartozó csuvasban például a farkast a "próféta kutyájá"-nak nevezik. E vadállatot a magyarban is toportyanfereg jelentese körülírásos, többnyire leplező szóval nevezik meg. Az állat legszembeötlőbb külső tulajdonsága toportyanfereg jelentese hosszú, lompos farok.

SCP Alapítvány - Mi az az SCP? (magyar)

Természetes volt tehát körülírással csak mint farkas állatról beszélni róla. E jelzős szerkezetből vonódott aztán eI a ma általánosan használt állatnév, a farkas.

a parazitak kezelesere a testben butry helminthiasis

Valaha a rettegett állatot valamilyen ártatlan állat nevén is lehetett emlegetni. Ennek a szokásnak a maradványa lehet, hogy a régi nyelvben s némely tájszólásban ma is a féreg szónak 'kártékony vadállat, különösen farkas' jelentése is van; vö.

toportyanfereg jelentese germitox hatoanyaga

A farkas szónak egykorú szinonimája az ordas ordas, hordás, ordas farkas, ordacs, ordos. A nyelvjárási hordas, ordos, hordás 'csíkos, barnacsíkos' jelentésű. Az ordas szó eredetileg jelző, alakilag éppolyan képzett származékszó, mint a farkas. Az ordas állat tulajdonképpen 'csíkozott, tarkás színű' állat.

toportyanfereg jelentese

Szintén körülírásos elnevezés, az ordas jelentése is elsődlegesen: 'feketével, barnával tarkított' állat. Kemény teleken a kiéhezett farkas - akár a kóbor eb - csikasz, azaz: 'sovány, beesett horpaszú'. Murádin László megállapítása szerint a féreg szónak 'farkas' jelentése teszi érthetővé az "ordít, mint a fába szorult féreg" szólás kialakulását, hiszen fába szorult közönséges férget még serrki sem hallott ordítani.

az emberek férgek számára a leghatékonyabb gyógyszerei mi a paraziták kezelése

A 'farkas' jelentésű féregről, a csapdába esett farkasról azonban már el lehet képzelni. A szólásban szereplő fa ugyanis nem jelenthet mást, mint valami farkasfogó készséget, tőrt, csapdát.

belféreg ellen citromle