Bejelentkezés

fp-icons2fp-icons2-fb

MENÜPONTOK

ad1

Projektfinanszírozás

A projektfinanszírozás egy innovatív, hosszú távú és komplex vállalati-banki, vagy vállalati- befektetői együttműködési konstrukció. Az elbírálásnál nem a projektet létrehozó gazdasági társaság hitelképessége az irányadó, hanem az új beruházás jövőbeni megtérülése, jövedelemtermelő (cash-flow) képessége. Napjainkban a hazai bankszektor finanszírozási hajlandósága csekélynek mondható a nagyvállalati ügyfélkör által megvalósítandó projektek esetében. Ezért építettünk ki kapcsolati tőkét nemzetközi társaságokkal, befektetőkkel és kutattunk fel olyan finanszírozási konstrukciókat, amelyek eltérnek a megszokott projekthitelektől, de ugyanakkor ki tudják elégíteni a projektek forrásigényét! Ilyenek például a különböző, private equity tőkebevonási lehetőségek. ( mezzanine, senior debt, venture capital, stb..)

A projektfinanszírozás legfőbb sajátosságai

 • A projektfinanszírozást önálló, korlátolt felelősségű (projekt) társaságoknak nyújtják, melyeknek a projekt megvalósítása az egyetlen tevékenysége/feladata, külön erre a célra jött létre.
 • Nagy tőkeáttételű finanszírozási forma, ami azt jelenti, hogy a hitelek saját tőkéhez viszonyított aránya magas, elérheti akár a projekt nettó önköltségének 70-90 %-át.
 • Projektfinanszírozás kizárólag új projektek megvalósításához vehető igénybe
 • A kölcsöntőke és a kamatok visszafizetése, azaz adósságszolgálat, a projekt jövőbeni pénzáramlásától függ, a hitelezők nem támaszkodhatnak sem a projekt vagyonára, sem a megelőző időszak pénzügyi eredményeire.
 • A hitelezők számára a legfontosabb biztosítékok a projekttársaság szerződései, licencei, a természeti erőforrások tulajdonjoga vagy azok hasznosításának joga.

Finanszírozható projektek ( a teljesség igénye nélkül)

A finanszírozható projektek körét a forrást biztosító hitelintézet, vagy befektetői kör dönti el egyedileg. Ilyen néhány:

 • infrastrukturális projektek (szennyvíz, utak, autópályák, hidak, alagutak)
 • kórházak/magánklinikák/egészségügyi centrumok építése és/vagy felújítása, beleértve az orvosi felszerelések vásárlását is
 • energetikai projektek
 • mezőgazdasági projektek, gépek vásárlása, tejüzem építése
 • konzervgyárak építése
 • turisztikai projektek, üdülőhelyek/hotelek építése
 • ingatlan projektek, irodaházak/lakóparkok/ipari parkok építése
 • Hulladékgazdálkodási projektek
 • logisztikai központok építése, fejlesztése

A projektfinanszírozás alapvető feltételei 

 • Legyen egy tiszta, konkrét ötlet és mögötte egy szilárd elhatározás a megvalósítást illetően
 • Legyenek egyértelműek, világosak a projekt fő, keret elemei:
 1. ingatlan/terület kiválasztása, egyeztetés az ingatlan tulajdonosával
 2. koncepció legyen megfogalmazva ( miért akarom megcsinálni?)
 3. tervezési, engedélyezési eljárásokkal legyen tisztában
 4. kivitelezési idő megbecsülése
 5. ki lesz az üzemeltető, menedzsment összetétele?
 • A projekt fizikailag, pénzügyileg és jogilag elkülöníthető az anyacégtől ( ha van)
 • A bevételek és költségek jól szétválaszthatók legyenek
 • Hasonló volumenű, léptékű projekt(ek) megvalósításában szerzett tapasztalat
 • Saját erő bevonása a projekt jellegétől és a biztosítéki rendszertől függően.( finanszírozó függő)

Szakértőink a projektfinanszírozáshoz szükséges pénzügyi tanácsadási feladatokat látják el a finanszírozási stratégiák kidolgozásától kezdve a forráskeresésen át a finanszírozás követéséig és a projekt lezárásáig. A finanszírozási stratégia kidolgozása során a projekttulajdonos igényeinek felmérésével, a társaság helyzetének és pozíciójának elemzésével, valamint a jövőbeni tervek megfogalmazásával készítjük el a személyre szabott finanszírozási stratégiát.

Igényelje most nagy tapasztalattal rendelkező kollegáink segítségét, töltse ki ajánlatkérő adatlapunkat! Kapcsolatfelvétel

 

Forrásszervezői, tanácsadói tevékenységünk fázisai

1.Fázis

 • A fejlesztés meglévő dokumentációinak átnézése, analízise
 • A projekt pénzügyi helyzetének átvilágítása
 • A pénzügyi információs memorandum (PIM) és pénzügyi modell készítése, kockázatelemzés, érzékenységvizsgálat

A szükséges időráfordítás függ a beruházás előkészítettségétől, összetettségétől és a projekttulajdonos adatszolgáltatásától. Cca. 1-3 hónap.

2.Fázis

 • A tárgyalások megkezdése a hitelezőkkel, ajánlatok véleményezése
 • A hitelező/befektető kiválasztása, az un. term-sheet (lényeges hitelezési feltételek) véglegesítése, egészen a döntésig

A szükséges időráfordítás függ a kockázatok mértékétől, a projekt összetettségétől és a hitelező munkamódszereitől. Cca. 1-3 hónap lehet.

3.Fázis

 • a kölcsönszerződések véglegesítésében való részvétel
 • segítség a projektgazda részére a hitelezővel történő megállapodás feltételrendszerében
 • a hitelszerződés tárgyalásában való aktív részvétel a szerződés aláírásáig
 • szükség esetén további munka, a folyósításig még szükséges feltételek teljesítésében

A szükséges időráfordítás függ a szerződéses feltételekben történő megállapodástól és egyéb mechanizmusoktól. Cca. 2-3 hónap lehet.

Természetesen, a fenti feladatkörök, időráfordítások változhatnak annak függvényében, hogy a projekttulajdonos milyen tevékenységet lát el saját maga, vagy az adott munkafázisok közül melyiket bízza ránk. Tanácsadói tevékenységünk fontos része a megbízóval történő folyamatos konzultáció! Vállalásunk nem terjed ki a jogi, illetve adózási tanácsadásra. Általában a forrásszervezés során a projekttulajdonos, vagy menedzsment kizárólagos pénzügyi tanácsadójaként vagyunk jelen, de megfelelő feltételrendszer esetén nem zárjuk ki az együttműködést más tanácsadó céggel, hogy az adott projektben akár részfeladatokat, vagy akár a teljes projekt finanszírozásának szervezését koordináljuk.

Cégünk előremozdítja az erőfeszítéseket a befektetők felkutatására, felkészíti a projekteket a tőkebefektetők bevonására, majd közvetíti mind az állami programok által allokált, mind pedig a független befektetőcsoportok által biztosított lehetőségeket.

Örömmel látjuk azokat a projektlehetőségeket, melyek az állami, uniós támogatások mellett befektetői tőkét, szakmai tőkét is befogadnának.

A Credit & Partners Kft. elkészíti az üzleti tervek, stratégiai tanulmányok megírásához szükséges elemzéseket, felmérjük a lehetséges kockázatokat és elvégezzük a megvalósítás szempontok szerinti tervezését. Vállaljuk üzleti tervek és megvalósíthatósági tanulmányok, szervezetek átvilágítását tartalmazó stratégiai dokumentumok készítését, adott társaságok számára történő testre szabását. Minden szempontból igyekszünk, hogy a tanulmány formátuma, terjedelme egyértelműen kapcsolódjon a projektfejlesztés egyedi igényeihez.

Amint láthatja, a projekthitel egy összetett, speciális finanszírozási forma, amit szakember segítsége, tanácsadása nélkül lehetetlen levezényelni!

Kattintson, és szakemberünkkel közösen megkeresheti vállalata beruházásainak megfelelő forrást!

Kapcsolatfelvétel

Tovább a kategóriában: Ingatlanlízing »

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Bizonytalan...

ingatlana forgalmi értékében?
Kérje munkatársunk segítségét!

Kattinson ide!

Szavazás

Segítsen tovább tökéletesíteni weblapunk, cserébe ajándékkal jutalmazzuk!

Szavazok!

Hírlevél

E - Valutaváltó

Mit váltunk:
Mennyit:
Mire váltunk:
Eredmény:

Teszt

Teszt