Lapos kövek alján… | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár

Paraziták fajai. Lapos kövek alján…, A laposférges paraziták fajai

Élősködők - magyar feliratos előzetes #1 / Dráma

A század végére közel 8 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet A paraziták olyan organizmusok, melyek gazdaszervezeteken élve tápanyagokat vonnak ki azokból. Ezen élőlények igen változatosak, a gombáktól kezdve a férgeken át egészen a rovarokig számtalan élősködő faj létezik.

paraziták fajai miert hivjak anyajegynek

Az egyes létformák más-más gazdaszervezetre specializálódtak. Hogy megértsék, milyen hatással lesz az éghajlatváltozás a parazitákra, a Paraziták fajai Carlson, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett kutatók a Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeumának  fajból álló élősködőgyűjteményét elemezték.

Parazita növény

A szakértők éveket töltöttek azzal, hogy kiderítsék, honnan származnak az egyes példányok, hogy felmérjék az élőlények földrajzi elterjedését.

A csapat ezután az adatokat klímamodellekkel kombinálva vizsgálta meg, hogy mekkora veszteség fogja érni a paraziták területeit.

paraziták fajai

A szakértők azt is elemezték, hogy milyen hatással lesz az élőlények szétszóródása az egyes fajok élőhelyére. A kutatók szerint az élősködők bolygónk legveszélyeztetettebb létformái közé tartoznak.

férgek tisztító paraziták

A használt klímamodelltől függően más-más eredmények születtek. Általánosságban elmondható, hogy az éghajlatváltozás leginkább a bolhákat és kullancsokat fenyegeti, míg bizonyos körülmények közt a folyamat kedvezhet egyes élőlényeknek, például a tetveknek. Összességében a szakértők arra jutottak, hogy re a parazita fajok egyharmada pusztulhat ki.

felnőtt férgek gyógyszeres áttekintése giardia in human feces

Paraziták fajai általában nem szeretjük a sokszor betegségeket is terjesztő élősködőket, valójába fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában — például elősegítik az állatok immunrendszerének erősödését. A paraziták fajai úgy vélik, hogy ezen létformák elvesztése más fajok kihalását is előidézheti.

Az új tanulmányban a szakértők meglehetősen pontos képet festettek arról, hogy milyen sors vár a parazitákra.

megfizethető féreg gyógyszer helminták, hogyan működik

Azt ugyanakkor továbbra sem tudják, hogy hogyan lehetne paraziták fajai őket. Az élősködők meglehetősen keveset vizsgált organizmusok, megóvásukhoz pedig minden bizonnyal egyedi stratégiákra lesz szükség.

A parazita növények a következőképpen csoportosíthatók az a és b pontok mindegyik esetben egymást kizáróak : 1a. Obligát parazita — olyan élősködő növény, amely gazdanövény nélkül nem képes a teljes életciklusát végigélni. Fakultatív parazita — olyan élősködő növény, amely gazdanövény nélkül is képes a teljes életciklusát végigélni. Szárparazita hajtásparazita — olyan élősködő növény, paraziták fajai a gazdanövény szárához hajtásához kapcsolódik. Gyökérparazita — olyan élősködő növény, ami a gazdanövény gyökeréhez kapcsolódik.

A csapat létrehozott egy online adatbázist is, amely remélhetőleg segíti majd a paraziták védelmét.