Keresés űrlap

Szivfereg nemetul. Terjed a szívférgesség a kutyák és a macskák körében. Most kell vigyázni!

Hamarosan itt a meleg, és egyre több szúnyog fordul elő, ne felejtkezzetek el kedvenceitek védelméről! A szívférgesség az utóbbi néhány év óta terjedt el hazánk szinte egész területén.

K: Mennyi idő alatt alakul ki a fertőzés? V: A fertőzött szúnyog csípésétől számítva nagyjából hónap alatt fejlődik ki a lárvából a felnőtt, ivarérett Dirofilaria immitis féreg, amely főként a tüdőerekben él és szaporodik. A felnőtt férgek akár 30cm hosszúra is megnőnek az évek során, elélnek évet is és akár több száz féreg is kifejlődhet egy kutyában.

Szólalj meg németül 10.

K: Miért veszélyes? V: Ha elmulasztjuk a megelőzést, akkor a kialakult férgektől megszabadulni már szivfereg nemetul nehéz, az állat életét veszélyeztethető beavatkozásokat igényel, és a kezelésen átesett állatok szervezetét és lelkét is nagyon megterheli.

  • Mély méregtelenítés
  • Férgek gyógyítása tablettákkal emberben
  • szívféreg (dirofilaria immitis) jelentése angolul » DictZone Magyar-Angol szótár
  • Szívférgesség elleni védelem - Futrinka Egyesület

K: Terjed-e a betegség kutyáról emberre? V: Csak szúnyog közvetítésével kerülhet át a parazita! Emberbe is átoltják szivfereg nemetul szúnyogok a lárvákat a bőr alá, de a szivfereg nemetul féreg nem képes kialakulni, mert a Dirofilaria immitis specifikusan húsevő emlősök parazitája, a fejlődési ciklus megakad, és a lárva egy idő után elpusztul, a szervezet pedig elhatárolja őket.

Tüneteket vagy problémát általában nem okoz, a lárvák vándorlása okozhat némi viszketést, gyanús duzzanatot, és ha eljutnak a tüdőbe a rutin tüdőszűrő vizsgálaton röntgenárnyékot ad, amely a daganathoz nagyon hasonló képet mutat.

A kórt szúnyogok terjesztik - így éppen a júniustól szeptemberig tartó szúnyogszezonban kell vele szivfereg nemetul. A fertőzésre leginkább az éves kutyák fogékonyak, s mivel a tünetek csak jóval később jönnek elő, a látható betegség a éves kutyákon a leggyakoribb. A kifejlett szívféreg apró, milliméteresnél kisebb "bébilárvákat" rak le. Ezeket a szúnyogok csípéskor, a kutyák véréből szippantják föl, így a fertőzés az egyik kutyáról a másikra is terjedhet.

K: Ha az egyik kutyám szívféreggel fertőzött, veszélyben van a másik kutyám? V: Az elméleti lehetőség megvan, de kicsi az esélye, mivel az éretlen lárváknak a szúnyogban inkubálódniuk kell, mielőtt fertőzőképesek lesznek.

szivfereg nemetul

K: Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám szívférges legyen? V: Fehér férgek készítményei védekezés megkezdése előtt fontos elvégezni a szívféreg tesztet, hogy megbizonyosodjunk, a kutyánk mentes a parazitától, és így nem áll fenn annak a kockázata, hogy egy szívféreggel terhelt kutyában a megelőzésre használt szer hatására tömegesen elpusztuló lárvák tromboembóliát szivfereg nemetul, elzárják a vér útját az erekben.

Amennyiben a teszt negatív, havonta egy tablettával vagy bőrre cseppenthető úgynevezett spot-on készítménnyel védekezhetünk szivfereg nemetul nemetul szívféreg ellen.

szivfereg nemetul enterobiosis kórokozó

A megelőzés költsége egy 10kg-os kutyának havonta kevesebb összeg, mint egy menü egy gyorsétteremben. Ezzel szemben a kialakult dirofilariózis, avagy szívférgesség, kezelésének költsége a több százezer forintot is elérheti. Nem beszélve a kutya szervezetére gyakorolt káros hatásairól. Folytatás következik

milyen gyakran kell féreggyógyszert szedni a férgek kezelésének szakaszai felnőttekben